The true story
HISTORIEN OM WIZEX av Roland Andersson

Kikki Danielsson, Monika Silverstrand, Lena Pålsson, Danne Stråhed, Charlotte Nilsson (Perrelli), Paula Pennsäter, Jessica Sjöholm och nu Anna Sköld och Thomas Lindberg.De välkända frontfigurerna i Wizex har varit många. Höjdpunkterna för Wizex har också varit många och minnesrika. 2,5 miljoner skivor såldes under 70-, -80 och -90-talen. 16 guld och diamantskivor hämtades hem. 2013 firade "moderna" Wizex 40-årsjubileum.
Moderna Wizex startade alltså 1973, men embryot fanns mer än tio år tidigare. Rötterna kom från Ulrik Wittmans Electrosextett, som startades 1957 i Agunnaryd -IKEA-grundaren Ingvar Kamprads födelseort. Det ungdomliga bandet tränade varje söndag på Anitastrumpans bar i Knislinge och efter åtta månader gjorde bandet sin första spelning i Agunnaryd 1958. Gaget var fem kronor.
Så kom nystarten 1973. Moderna Wizex bildades. I denna första sättning fanns Mats Nilsson, Lars Nordh, Tommy Karlsson, Jerker Nilsson, Tommy Stjernfeldt och Kikki Danielsson. Kikki och Tommy Stjernfeldt delade på sången. Kikki Danielsson hade debuterat som dansbandssångerska som 17-åring 1969 i Nickies. Albumdebuten kom redan 1974, då Wizex släppte LP:n Skratta och le. Framgångarna ramlade på snabbt. Wizex hade en välfylld spelplan i en tid då dansbanden var riktigt heta. Plattor producerades också i rask takt: Rusar vidare (1975), Har du glömt (1976), Wizex bästa (1976), Som en sång (1977). Som en sång såldes i 145 000 exemplar efter ett genombrott i det då mycket populära TV-programmet Nygammalt 1977. Det var också 1977 som Wizex för första gången hamnade på Svensktoppen. En vagabond hette låten. 1978 blev det Melodifestivalen. Kikki och Wizex hade fått "Miss Decibel" av Lasse Holm. Det blev en andraplats bakom Björn Skifs och "Det blir alltid värre framåt natten" efter en dramatisk omröstning. Albumen Miss Decibel och Carousel som båda kom 1978 sålde tillsammans imponerande 510 000 exemplar! Under 1979 erövrade Wizex som första dansband Aftonbladets Rockbjörn som årets bästa dansband. Kikkis solokarriär hade påbörjats och som en naturlig följd gick bandet och Kikki skilda vägar 1982.
Efter Kikki gällde det att finna något nytt och intressant. Ersättaren i hittades i Ronneby - då 21-åriga Lena Pålsson. Lena sjöng i pappa Bosse Pålssons orkester. Wizex-medlemmarna hade upptäckt Lena i samband med ett jobb i Alstermo, där Bosse Pålssons spelade före Wizex. - Jag blev erbjuden att göra en demo med Wizex. Inget sades om att Kikki skulle sluta, men tydligen ville de testa mig, säger Lena. Det slutade hur som helst med ett erbjudande om att ta över fronten i bandet. Julie (1983) blev Lena Pålssons första LP i Wizex. Skivan sålde guld. Tommy Stjenrnfeldt slutade 1983 och ersattes då av Dan Stråhed. Danne hade börjat i broder Bo Stråheds band The Chinox som 16-åring. Det blev Lena och Danne som delade på sången. Så slog det till rejält 1988 med Lenas insjungning av Leon Landgrens och Åke Gerhards gamla klassiker Mjölnarens Irene. Det blev ny guldskiva och 16 veckor på Svensktoppen.
Eric Iversen, som i dag är den drivande kraften bakom Wizex, hade kommit in i bandet som ersättare för Lars Hagelin på klaviatur. Det blev Melodifestivalen flera gånger med Lena Pålsson och Wizex. 1992 sjöng Lena Jag kan se en ängel. Låten åkte ut i första omröstningen men hamnade på Svensktoppen. Låten blev också titellåt på det album som gavs ut 1992. Året efter var Lena Pålsson tillbaka i Melodifestivalen. Med Stephan Bergs "Sjunde himlen" sjöng Lena sig till en fjärdeplats. Det var det året som Arvingarna vann med Eloise före We are all the winners med Nick Borgen. När Lena Pålsson slutade i Wizex 1997 fanns Eric Iversen, Jerker Nilsson, Henri Saffer, Thomas Wennerström och Jörgen Sonemalm kvar som medlemmar i bandet.
En ny frontfigur behövdes efter Lena Pålsson. Blickarna riktades mot Anders Engbergs orkester. Där fanns Charlotte Nilsson. Charlotte från småländska Hovmantorp hade som 13-åring börjat sjunga i Bengt-Ingvars från Hovmantorp. . I början av augusti 1997 började Charlotte Nilsson i Wizex. En framtid som en stor dansbandsdrottning förutspåddes TV 3 upptäckte också den kaxiga dansbandssångerskan och erbjöd en roll i såpan "Vita lögner". I början av november gick "Halva vägen" in på Svensktoppen. Mot nya mål var namnet på det album som Wizex presenterade den följande vintern. Det var det första med Charlotte Nilsson. Det träffande namnet visade att Wizex växlade in på nya spår. Under hösten följde deltagande i Dansbandslåten i TV 4 med melodin Gör min himmel blå. Albumet Mot nya mål Grammis-nominerades. För Charlotte Nilsson gick allt väldigt fort. Den 27 februari 1999 dök hon upp i den svenska uttagningen till Melodifestivalen. "Tusen och en natt" var låten hon fått av Gert Lengstrand och Lars Dietrichson. Det blev succé. Segern i den internationella festivalen betydde stor uppståndelse. "Den segern var nog det värsta jag varit med om, för jag var verkligen kluven. För låtskrivarnas skulle ville jag att den skulle vinna, men för dem bakom artisten ville jag att den skulle förlora". Så skrev Bert Karlsson i sin bok "Mitt liv som Bert" om det som hände. Tusen och en natt hjälpte till att dra fram bandets album till höga försäljningssiffror. 235 000 plattor såldes. Anbuden haglade över Charlotte. Solokarriären blev allt mera omfattande. Det tvingades fram en situation där Wizex och Charlotte bröt sitt samarbete.
En ersättare till Charlotte behövde vaskas fram. Bert Karlsson bestämde sig för vem han ville ha som den nya fronttjejen i bandet - Paula Pennsäter. Vid den här tiden var hon handplockad av Bert Karlsson som en av medlemmarna i Friends, bandet som höll på att bildas i tv-såpan Friends på turné. Paula Pennsäter - 23 är gammal då - blev plötsligt landets hetaste dansbandssångerska. Framgångarna kom snabbt. I början av november ställde Wizex upp i TV 4:s Dansbandslåten 99. På bästa sändningstid sjöng Paula denna fredagskväll sig direkt in i många dansbandsvänners hjärtan. Albumet Om du var här med Paula blev 24:e albumet för Wizex. Plattan Grammisnominerades till galan år 2000. Sommaren 2001 började Paula Pennsäter få bekymmer med halsen. Stämbandsinflammation konstaterades. Bandet behövde en permanent vikarie och hittade Jessica Sjöholm. Jerker "Gurkan" Nilsson slutade i serptemner 2002 efter att ha suttit bakom trummorna sedan 1972, året före nystarten. "Gurkan" var en profil i dansbands-Sverige. Tommy Karlsson, som fanns med i bandet på 70-talet hade återvänt med sin saxofon och sin gitarr. Tommy fanns alltså med i Wizex redan på Kikki Danielssons tid och hade funnits i kulisserna sedan han slutade. - I Tommy fick vi tillbaka en medlem med riktigt Wizex-hjärta. Det stärkte oss, konstaterar Eric Iversen.
2006 klev Anna Sköld in vid sångmikrofonen. Anna hade jobbat på Wallmans, hörts i melodifestivalkören och varit med i Sikta mot stjärnorna. - När jag blir stor ska jag vara med i Wizex. Så sa jag när jag var liten, berättar Anna Sköld. - Att Anna kommer från Osby gjorde ju inte saken sämre, konstaterar Eric Iversen. Med nya sångfågeln Anna Sköld hade det skapats ett band som förde tankarna till gamla klassiska Wizex. Målsättingarna skruvades up. In i bandet steg, 2008, Thomas Lindberg. Thomas var för många mest känd som Elvis-tolkare av hög klass. Dansbandsvärlden var han i det närmaste helt obekant med. Han hade en tioårig karriär som proffsmusiker bakom sig. I drygt fem år tillhörde han Wallmans - i Stockholm, Malmö och Köpenhamn Med Anna Sköld och Thomas Lindberg i fronten väckte Wizex stor uppmärksamhet. Bandet fick tre nomineringar till Gudklavengalan 2011: Eric Iversen som årets musiker, Anna Sköld som årets sångerska och Thomas Lindberg som årets sångare. Eric Iversen hade själv belönats en gång tidigare i Guldklaven-galan. 2000 blev han årets keyboardist. 2011 hade alla musikerklasserna slagits ihop till en - årets musiker. Eric Iversen fick stiga upp på scenen i Malung och ur legendaren Leif Kronlunds hand ta emot Guldklaven som årets musiker. Mycket rörd tog Iversen emot Guldklavenstatyetten inför jublandekolleger från branschen vid #den stora galan i Orrskogen i Malung. - Det känns så rätt att dela ut priset till Eric Iversen, konstaterade Leif Kronlund. 2013 firade Wizex 40-år med att släppa albumet "40 år i folkparkens tjänst". Skivan fick ett fantastiskt mottagande och har lovordats med alla tänkbara superlativ i pressen. Som en följd av detta Grammisnomineras densamma i kategorin "Årets dansbandsplatta" 2014.
Då inleddes arbetet med föreställningen "I Folkparkens tjänst" - Wizex hade startat en ny era. Shower för sittande publik. Var ska detta sluta? Det har ju bara börjat...
